Brighton Fringe 2018

14 helmi FBB Brighton Fringe -festivaalille

Erinomaisen yleisömenestyksen ja kiitettävät kritiikit kerännyt FBB:n ensimmäinen produktio, 2014 kantaesitetty The Fabulous Bäckström Brothers Show esitellään kansainväliselle teatteriyleisölle touko-kesäkuun vaihteessa Englannissa, Brighton Fringe -festivaalilla.

Pääkaupunkiseudulla ja eri puolilla Suomea edelleen kiertävä esitys on nähty myös televisiossa, YLE:n taltioimana. Teoksen ovat ohjanneet kansainvälisesti tunnetun Spymonkey-ryhmän komedian mestarit Toby Park ja Aitor Basauri.

Brighton Fringea varten esityksestä tehdään englannin kielinen versio. Kansainvälisestä yleisöstä ja teoksen esittämisestä muilla kielillä ryhmällä on aiempaa kokemusta, kun shown orkesteriversio Big Bang Siegfried kantaesitettiin Saksassa keväällä 2016. Tuolloin esityskielinä limittyivät suomi, saksa ja englanti. Esityksen tukena käytettiin tekstitystä soveltuvin osin. Myös orkesteriversiolle etsitään yhteistyökumppaneita ja esityksiä kansainvälisiltä markkinoilta.

Teoksen aiempien versioiden ohjaajat vastaavat myös Fringe-version ohjauksesta. The Fabulous Bäckström Brothers Shown esityspäivät ovat 31.5. – 2.6., paikka on The Old Market -teatteri, jota pidetään yhtenä festivaalin suosituimmista. Shown ensimmäiset liput myytiin heti lipunmyynnin alettua.

Brightonin festivaalilla Suomi-teema

The Brighton Fringe on yksi maailman suurimmista esittävien taiteiden festivaalitapahtumista. Toukokuussa käynnistyvässä kaupunkitapahtumassa on tarjolla satoja esiintyksiä eri näyttämötaiteen aloilta. Festivaalin kävijämäärä nousee vuosittain yli puoleen miljoonaan. Suomen Lontoon Instituutti on mukana tämän vuoden tapahtumassa tuomassa festivaalille suomalaisen ohjelmakokonaisuuden, johon The Fabulous Bäckström Brothersin vierailu kuuluu. Ryhmä esiintyy festivaalin julkistamistilaisuudessa Lontoossa 6.3.

The Fabulous Bäckström Brothers Show

FBB Show on juonellinen musiikkiteatteriesitys. Tarinassa ryhmä tekee eeppisen Route 66 -automatkan halki Yhdysvaltojen. Lopputuloksena on tarkasti rytmitetty ja vatsalihakset nyrjäyttävän hauska musiikkikomedia, jonka musiikillinen maailma liikkuu sujuvasti Richard Wagnerin ja Johnny Cashin tummista sävyistä Broadway-musikaalien hemaiseviin tunnelmiin. Marxin veljesten ja Monty Pythonin hengessä tehdyn komedian ytimessä on kahden laulajaveljeksen välinen dynamiikka. Esitys liikkuu sujuvasti oopperan, komedian, konsertin ja vaudevillen maailmoissa. Tosi ja fantasia sekoittuvat yhteen veljesten matkatessa autolla halki Yhdysvaltojen ja kohdatessa niin amerikkalaista arkea kuin Wagnerin oopperoista karanneita merenneitoja ja lohikäärmeitäkin.